Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 3892 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   24 Kasım 2011 - 19:23

Günlerin Hayırlı ve Bereketli Geçmesi

Büyüt
Küçült
Günlerin Hayırlı ve Bereketli
  Medeniyetimizin en önemli temellerinden birini teşkil eden, Müslümanları kendi benliğine kavuşturan, hakkın batıla karşı galibiyetin en güzel sayfalarından birini gösteren, biz Müslümanların zulüm dünyasından ayrılıp, saadet içeren yeni bir adil dünya düzeni içinde yaşamak amacıyla Peygamberimizce gerçekleştirilen Mekke’den Medine’ye  hicretin tarihi başlangıcı seçilen Hicri takvimin yılbaşına ulaşmış bulunuyoruz.
         Peygamber Efendimiz Muhammed (AS) miladi 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiulevvel ayının 12. Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların şemsi yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının 1. günü de, hicri [kameri] yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların kameri yılbaşı gecesidir.
         Müslümanların sosyal ve siyasî ilişkilerini düzenleyen, Hz. Peygamber (s.a.s)'in hicretini tarih ve takvim başlangıcı olarak esas alan, İslâmî takvimdir. Hicri takvim Hz. Ömer zamanında Kameri (ay) yılı esas alınarak düzenlenmiştir. Hicretin gerçekleştiği yıl, hicri takvimin birinci yılı olmuş ve senenin ilk ayı olan Muharrem ayının ilk günü de yeni yılın başı sayılmıştır.
         Müslümanlar için Muharrem ayının birinci gecesi "Yılbaşı"gecesidir. İslâm’da yeni yıl, Muharremin birinci günü başlar. Müslümanlar ayları, ibadet günlerini, bayramları, Ramazan ve Kurbanı, Haccı, yılbaşını, zekatı... vb. hep İslâmî takvime göre tanzim etmek zorundadırlar. Zira Allah, ayların sayısını on iki olarak bildirmiştir. Rabbimiz kutsal kitabımız Kuran-i Kerim’de şöyle buyurmaktadır:  “Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin. Fakat Allah’a ortak koşanlar sizinle nasıl topyekûn savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekûn savaşın. Bilin ki Allah, kendine karşı gelmekten sakınanlarla beraberdir.” Tevbe 36.     Müfessirlere göre bu aylardan kasıt, Kamerî aylardır. Müslümanlar ibadetlerini ihtimal ile düzenlenen Milâdi aylara değil; müşahhas 'ilâhi bir gerçek' olan Kameri aylara göre düzenler. Çünkü bu hesap gerçekten doğru olan hesaptır.
         Hicri takvimin yeni yılının günlerinin  hayırlı ve bereketli geçmesi için yeni yıla adım atacağımız geceleri ve ayı Muharrem) güzel bir şekilde, sünnete
uygun olarak ihya etmeli ve bu gecelere saygı duymalıyız.Hicri takvimin ilk ayı "Şehrullahi'l-Muharrem" olarak meşhur olan, yani "Allah'ın ayı Muharrem" olarak bilinen Muharrem ayı, İlahi bereket ve feyzin, Rabbani ihsan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Peygamberimiz bu ayda bizlere bilhassa oruç tutmamızı istemekte ve. bu günlerde tutulan orucun faziletini ifade etmektedir.
 “Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” ( İbni mace siyam 43).  Hadis-i şerifin açıklamasında İmam-ı Gazali, "Muharrem ayı Hicrî senenin başlangıcıdır. Böyle bir yılı oruç gibi hayırlı bir temele dayamak daha güzel olur. Bereketinin devamı da daha fazla ümit edilir" demektedir.
         Ayrıca Hicrî Senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Âşura Günüdür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, bir çok peygamberin önemli vakalarının meydana geldiği (Hz. Nuh (a.s.) gemisini Cûdi Dağının üzerine Âşura Gününde demirlemiştir.; Hz. Yunus (a.s.) balığın karnından Âşura Günü kurtulmuştur.; Hz. Âdem'in (a.s.) tevbesi Âşura Günü kabul edilmiştir.) Âşura Gününün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır. Peygamberimiz, mü'minin aile efradına Âşura Gününde her zamankinden daha çok ikramda bulunmasını tavsiye etmiştir. Bir hadiste şöyle buyurmaktadır: "Her kim Aşura Gününde ailesine ve ev halkına ikramda bulunursa, Cenab-ı Hak da senenin tamamında onun rızkına bereket ve genişlik ihsan eder." (et-Tergîb ve'l-Terhİb, 2:116). Bu aile mefhumunun içine akrabalar, yetimler, kimsesizler, konu komşular da girmektedir.
         Tarihimizin kutlu sayfalarından birini ifade eden hicretin başlangıcını temel alan hicri takvimin yeni yıl  başlangıcını  İslami düzene uygun olarak günah işlemeden kutlamak, hicri takvimin ilk ayı Muharrem ayında da Peygamberimizin(SAV) hadislerine uygun oruç vs. ibadetleri gerçekleştirmek, Müslümanlar olarak bizlerin kendi kültürümüze, medeniyetimize sahip çıkmamıza ve yaşamamıza vesile olacaktır.
     Türkiyeli  ve tüm dünya Müslüman  kardeşlerimizin yeni hicri yılbaşını kutlar, hicri yılımızın tüm Müslümanlar için mübarek geçmesini ve hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimiz Allah’ tan niyaz ederim.

 

Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir