Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5515 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   22 Eylül 2012 - 19:37

Hem Dünyamızı Hem Ahiretimizi Güzelleştirmek

Büyüt
Küçült
Hem Dünyamızı Hem Ahiretimizi

Yaşadığımız ticari ahlaki değerlerle hem dünyamızı hem ahiretimizi güzelleştirmek

 

            Yüce dinimizin hayatımızın her alanında olduğu gibi ticaret hayatında da geçerli Peygamberi ahlakla ifade ettiğimiz yüksek ahlaki değerleri mevcuttur. Alışverişlerimizde, alım satımlarımızda, pazar ilişkilerimizde yaşamamız gereken ahlaki değerler kitabımız Kuranda ve Peygamberimizin sünnetinde ilkeler olarak ortaya konmuştur.


         Bunlardan birkaç örnek verecek olursak Yüce Rabbimiz Kuranı Kerim Nisa süresi 39 ayetinde “ Ey iman edenler , mallarınızı haksızlıkla yemeyin. Ancak kendi rızanızla yaptığınız ticaretle yemeniz helaldir. Birbirinizin canına kıymayın. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.”buyurmaktadır.


         Resulullah Efendimiz (SAV) bir hadisi şerifinde; “Dürüst ve güvenilir tüccar Ahrette peygamberler, sıdıklar ve şehitlerle beraber olacaklardır.”İbni Mace Ticarat 1

         Diğer bir hadisi şerifte de “Allah , alırken kolaylık gösteren, satarken kolaylık gösteren, öderken kolaylık gösteren ve borcunu öderken kolaylık gösteren kimseyi cennetine koymuştur.” buyurmuştur. Tirmizi buyu 74


         İslam Tarihimizde ahlaki değerlerimizin yaşanması için teşkilatlar kurulmuş ve kendi dönemlerinde üyelerin de bu değerlere sahip olmaları hususunda  başarıya ulaşılmıştır.İşte bunlardan biride ticaret hayatımızın ve buna bağlı olarak esnaflarımızın güzel ahlaki kişiliğe sahip olarak güzel bir pazar ve alışveriş düzeninin sağlanmasına vesile olan Ahilik teşkilatıdır.


         Ahilik teşkilatı; dinimizin ahlaki ilkelerinden ve ticaret ve esnaf hayatımızın sağlığı için temel  ihtiyacımız olan  sosyal karşılıklı dayanışma, hizmette doğruluk, ilişkilerde samimiyet, cömertlik, Allahtan başkasına kul olmama, bencillik ve kibirden uzaklaşma , kanaat , dürüstlük, tevazu, sürekli gelişme, hürmet, saygı ve merhamet gibi ahlaki ilkeleri hayata geçiren tüccar ve esnafa sahip olma ve ahlaki temeller üzerine kurulmuş bir ticari hayatı kurma mücadelesini veren bir kurum olarak tarihimizde asırlarca yer almış ve faaliyetlerinde başarıya ulaşmıştır.


         Günümüzde de ticaret hayatımızın yüksek ahlaki değerler içinde devam etmesi için üyelerine ahlaki değerler kazandıran ahilik benzeri teşkilatlarına ihtiyacımız bulunmaktadır. Ticaret hayatımızın ve  esnafımızın dürüstlük sıfatına kavuşması için yüce dinimizin ticari ahlakını yansıtan ahilik kültürünün yaygınlaştırılması, tanıtılması ve anlatılması bugünlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz hususlardandır. Bu nedenle yerel düzeyde yöneticilerimiz, mevcut bulunan esnaf derneklerimiz ve ekonomi hayatının içinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarımız üyelerine ticari ahlaki değerleri yansıtan ahilik kültürünün benimsetilmesi hususunda faaliyetlerine azami bir şekilde devam etmelidirler.


         Günümüzde büyük bakkal diye tabir edilen marketler ve alışveriş merkezleri gibi büyük pazarlarımızın sahipleri ve çalışanları dürüstlük, hilesiz mal satımı , cömertlik, aşırı kar gütmeme, müşteriye saygı ve hürmet gibi ahlaki değerler ile ahilik kültürüne sahip olma hususunda hassasiyetlerini artırmaları neticesinde Yüce Rabbimizin istediği yanı razı olduğu bir ticari hayata sahip olmamıza vesile olacaktır.        Böylece toplum olarak istediğimiz genelde ahlaki kişiliğe, özelde dürüstlüğe sahip esnaflarımız ve tüccarlarımız sayesinde hilesiz, yalansız, dürüst, faydalı ve bereket dolu bir ticari hayatımız oluşacaktır.

         Gelin ticari ahlaki değerlerle zenginleştirdiğimiz böyle bir hayatı günümüze yansıtalım ve bu yönümüzle hem dünyamızı hem de ahretimizi güzelleştirelim. Buda bizleri hem bu dünyada hem de ahret de saadete ulaştıracaktır.

Selamlar M.Kemal MÜNİROĞLU
21.09.2012



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir