Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 3906 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   05 Ağustos 2011 - 23:27

Hoş Geldin Ümmetimizin Ayı Ramazan

Büyüt
Küçült
Hoş Geldin Ümmetimizin Ayı

Hoş Geldin Ümmetimizin Ayı Ramazan

 

            Mübarek aylardan toplumun bereketini  artıran Resulüllah (SAV) hadisiyle ümmetimizin ayı Ramazan hoş geldin. Allah’ın izniyle bizleri rabbimize yakınlaştıran bir zamanımızı kapsayan Ramazana ulaştık; Elhamdulillah.  İnsana  Yaratanıyla bağlantısını yenileyip, imanını tazelendiren, namazımıza ayrı bir huşu kazandıran ümmetin ayı hoş geldin.

Biz Müslümanlar olarak bu mübarek ayımızı fırsat bilerek Allah’a (c.c.) olan yakınlığımızı artırmanın yollarını aramalı ibadetlerimizi artırarak huşu içinde eda etmenin heyecanını her an hissetmeli İlahi kaynağımız Kur’an-ı Kerimi okuyarak kalbi zenginliğimizi çoğaltmalı ve ramazanın bereketini evimizden başlayarak akrabamıza, halkımıza ve ümmetimize en güzel şekilde yaşatmalıyız. Yüce Rabbim Ramazan ayını en mükemmel şekilde yaşayıp, sonuçlandırmamızı bayramını da ümmet olarak azami bir huzur içinde kutlamamızı nasip etsin.

            Ramazan ayında oruçla beraber ibadet hayatımızı zenginleştirmek bizler için bir fırsattır. Bunu değerlendirdiğimizde fert olarak Allahın razı olduğu kullardan biri olacağımız, ve nihayetinde toplum olarak ta örnek bir İslam toplumuna önemli bir adım atmış olduğumuz görülecektir.

            Bu mübarek ayımızı daha da bereketlendirmek için Kelime-i Şahadet, İstiğfar gibi zikirleri çoğaltmak, farz namazlar yanında nafile namazlara önem vermek, Kur’an-ı Kerimi okumak, Sadakaları, hayır ve hasenatları artırmak,  cehennemden kurtuluş için kötülüklerden uzaklaşmak gibi ameli salih içeren davranışlara önem vermemiz ve gerçekleştirmemiz gerekmektedir.

İşte maddeler halinde yapmamız gereken davranışlara değinirsek;

a. Kelime-i Şahâdet,
b. İstiğfâr ve zikir,
c. Cennete girebilmek için bolca amel-i sâlih,
d  Cehennemden kurtuluş için harâmlardan ve kerâhetten sakınmak,
e. İmkânlar nispetinde  çokça  zikirde bulunmak, kırık ve mahzûn kalplerin duâsını almak,
f. Oruçlu bir kimseye iftar ettirmek.
Ve emsâli...

Ramazan-ı Şerîf, mü’minlere fazîlet ve olgunluk kazandırabilecek ilâhî bir rahmet mevsimidir, Kendimizi kirlerden temizlemenin, yeniden pak bir şekilde tekrar hayata başlamamız için bir hediyesidir Rabbimizin (c.c.) 

            Her yıl düzenli olarak toplumda bir muhabbetin oluşmasını, toplumun bir bütünlük kazanmasını sağlayan en önemli dönemlerden biridir ramazan ayı.

            Bir buçuk milyar insanı kapsayan bir ümmetin tek bir hedefe doğru yönelmesini, ahlaki, güzel davranışlarını zenginleştiren, kötü davranışları yapmasını engelleyen doğal bir kontrölördür.
 Oruçlu iken ağza bir şey almamaya dikkat edildiği gibi ağızdan çıkan kelâma da dikkat edilmelidir. Dedikodu ve incitmeden son derece sakınmalı ve orucun fazîletini azaltmamalıdır. Oruç ibadetini sadece bir açlık ve susuzluk olarak değil, ayrıca dilimizi kalbimizi ve aklımızı da koruyarak en güzel şekilde iftar sofrasına ulaştıran bir koruyucu kalkan olarak değerlendirmeliyiz.

Bu konuda Resulullah (sav) Efendimizin birkaç hadisini de belirtelim;

Oruç, oruçluya yakışmayan şeylerle zedelenmedikçe (tutan için) bir kalkandır.”
Denildi ki:
“(Oruçlu) onu ne ile zedeler?”
Buyurdular:
“Yalan ve gıybetle...” (Nesâî; Mu’cemu’l-Evsât)

            Ramazan bereket ayıdır. Allah’ü Teâlâ bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır.) [Taberani]

            Ebu Hüreyre (RA) den rivayet edildiğine göre Resulullah (SAV) şöyle buyurdu:
"Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."

            Ramazan orucu ile ilgili  olarak Peygamber Efendimizin (SAV) tavsiyeleri mevcuttur. Bu tavsiyelere riayet etmek ehli sünnet  Müslümanları olarak bizler için ilk görevdir. Sünnet olan bu davranışlara uymak  hem sünnet-i seniyye sevabı kazandırır, hem de orucun daha kolay tutulmasını sağlar ve tahammül gücü verir.  

            Ramazan ayımız ümmetimize bereket yağdıran ilahi bir buluttur. Mübarek bir aydır.  Yaratanımıza bizi en çok yaklaştıran bir dönemdir.

         Unutulmaması gereken bir diğer konu ise; biz Müslümanların en önemli birinci derecede kaynağı olan Kur’an-ı Kerimin bu ayda indirildiğidir. Bu nedenle kutsal kitabımıza gereken saygıyı gösterelim, okuyalım, yazılanları hayatımıza yansıtalım ve hem öğrenmeye çalışalım hem de öğretmeye çalışalım. Hayırlı insan olmanın yollarını gerçekleştirelim.

         Ramazanımızı bu konuları düşünerek en güzel şekilde değerlendirmek, farzlarımızı eksiksiz bir şekilde  gerçekleştirmeye çalışmalı sünnetlerimizi yaşamaya gayret etmeli nafile ibadetlerimizi, zikirlerimizi çoğaltmalı, sadakalarımızı yardımlarımızı artırmalı Kur’an-ı Kerimi elimizden bırakmayarak okumamızı hızlandırmalıyız. Bu saydıklarımız dünyamızı ve ahiretimizi kazanmanın en güzel yollarındandır. Kulluğumuzu ameli salihleri gerçekleştirerek kötülükleri hem yapmayarak hem engelleyerek haykıralım.

                        Hoş gelen Ramazanı hoş karşılayalım orucumuzu sağlıklı bir şekilde tutalım  ve Rabbimizin istediği güzel sona ulaşalım.

 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir