Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 5011 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   15 Nisan 2012 - 15:51

İktidar Körlüğü

Büyüt
Küçült
İktidar

İKTİDAR  KÖRLÜĞÜ

               İktidarlar,  krallar, çağlar değişiyor uzun sözün kısası  devran dönüyor,  fakat değişmeyen bir tek iktidar var, o da babaların yani erkeklerin  hükümranlığı.  Evdeki  mutlak yetkinin sahibi baba, bu defa   devlet baba olarak karşımıza çıkıyor. Evet Dünyada iktidar sahiplerinin büyük bir çoğunluğu erkeklerdir.  Öyleki özgürlükler ve fırsatlar ülkesi ABD’ nin   bile,  iktidarda bir kadın  başkanı olmamıştır.  

                Evdeki mutlak yetkinin sahibi baba  her fırsatta beş parmağın beşi de birdir dese de,  sıra mal paylaşımına gelince, kızlarına ikiniz veya üçünüz bir parmak ancak yaparsınız  diyerek mutlak yetkisini kullanır.   Pekala,   adaletli, akıl sahibi ve her daim büyük olarak  addedilen babayı,  kız  çocuklarını göremeyecek kadar  körleştiren sahip olduğu mutlak yetkileri  miydi  acaba? Hayır, evdeki babanın da, devletteki babanın da gözünü körelten mutlak yetkileri değil, iktidar körlüğüdür.   

                Dün zenginliğin göstergesi jaguar marka otomobillerken,  bugün kü göstergeler lüks jeepleri işaret ediyor. Oysa her fırsatta, şu zenginler mallarının sadece zekatlarını verseler dünyada fakir kalmaz diyen   bizler değilmiyiz. “ Komşusu açken tok yatan bizden değildir ” öğretisinin  ilke edinildiği bir coğrafyada, fakir ve yoksulluğun yaşanmasının tek bir sebebi vardır, o da ilkesizliktir. Bu gün dünyada  ucuz iş gücünden dolayı her türlü üretimi  Çinliler yapıyor. Hangi Çinliler biliyor musunuz? Çok düşük ücrete çalışmalarına rağmen;  iş güvenliği, iş ve işçi sağlığı olmayan, çalışma şartları oldukça güç  yani sosyal devlet anlayışının hiç mi hiç uğramadığı Çinliler. 

               Bugün ülkemizde iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından bir takım iyileşmeler görünse de, son günlerde özellikle yangınların sebep olduğu ölümler,   bu konuda  çok da farklı bir noktaya gelinmediğini göstermektedir. Bugün sermayedarların oturdukları malikaneler, bindikleri bilmem kaç silindirlik jeepler, vur patlasın çal oynasın günün ilk ışıklarına kadar süren eğlenceler maalesef hiçbir sağlık ve sosyal güvencesi olmadan karın tokluğuna  çalışan emekçilerin, alın teriyle   elde edilmektedir. Buna rağmen  yaşanan ölüm ve trajedileri sadece göz yaşı silerek  geçirmek iktidar körlüğünün farklı bir tezahürüdür.

               İslamın ilk yıllarında Muviye’nin lüks saraylar inşa etmesi, köylüleri şehre sokmaması, zenginle fakir arasındaki  gelir farkının  oldukça açılması ve ihtişamlı yaşamının tek  sebebi, iktidar körlüğüdür. Emeviler sonrası iktidara gelen Abbasilerin, Emevi hükümdarlarının cesetlerini  mezardan çıkararak idam etmelerinin sebebi  de iktidar körlüğüdür. Son yüzyılda milyonların katili Stalin’in en yakın arkadaşı Troçki ’ yi  Meksikaya kaçmasına rağmen orada bile bulup  öldürtmesinin nedeni de iktidar körlüğüdür. Hitler’ in komşu devletlerin işgaliyle yetinmeyip, Moskova ve Petersburg’u  aldıktan sonra Sibirya’ya da yönelmesi,   iktidar körlüğündendir.

                İktidar sahibi olup da iktidar körlüğü illetine mağlup olmayan var mıdır dersek, elbette var. Hz. Muhammed’in: “ Ben peygamber olmasaydım korkarım Ömer Peygamber olurdu ” dediği, Abbasilerin mezardan cesedini çıkartarak idam etmediği tek Emevi Hükümdarı, devrinin en zengini olmasına rağmen bütün varlığını halka dağıtıp, halkının en fakiri gibi yaşayan, sermayedarların zulümle elde ettikleri malları  “ mezalim mahkemeleriyle ” geri alıp halka dağıtan ve devlet başkanlığı yaptığı dönemde zekat verilecek  insanın bulunamadığı,  Ömer Bin Abdülaziz.       

                                      

        Ali  Zafer TOPŞİR

 

 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir