Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4703 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   20 Ağustos 2011 - 14:30

Kadir Gecesini Arayıp, Bulmak ve Gereğini Yapmak

Büyüt
Küçült
Kadir Gecesini Arayıp, Bulmak ve Gereğini

KADİR GECESİNİ ARAYIP ,  BULMAK VE GEREĞİNİ YAPMAK KURTULUŞA ERMENİN HAKTAN BİR YOLUDUR.

 

            Biz Müslümanlar için Yüce Rabbimizin rahmetinin bir ifadesidir Ramazan ayı ve içindeki Kadir gecesi; bu ayı ve geceyi en güzel şekilde geçirmek bizler için büyük bir rahmettir. Ki bu konuda hadisler ve ayetler gözümüzün önünde durmaktadır.

            Ramazan-ı şerif ayı içinde bulunan en kıymetli gecedir. Bazı âlimlere göre Mevlid gecesinden sonra en kıymetli gecedir. Kadir Gecesi, Peygamberimiz Muhammed aleyhi selamın ümmetine yanı bizlere mahsus bir gecedir. Başka Peygamberlere böyle bir gece  verilmemiştir.

Hadis-i şerifte Peygamberimiz buyurdu ki:
(Allah-ü Teâlâ, Kadir gecesini ümmetime hediye etti, ondan önce kimseye vermedi.) [Deylemi]
            Bilindiği gibi mübarek üç aylardan sonuncusu Ramazan ayı da İslam ümmetine hediye edildiği Peygamberimiz tarafından belirtilmiştir.

            Kadir gecesinin varlığını, Kitabımız Kuranı Kerimin indirildiği gece olduğunu ve bu gecenin bin aydan hayırlı olduğunu  yüce Kitabımız Kuran-Kerimde Kadr süresindeki  ayetlerinden   açıkça öğreniyoruz. Yüce Rabbimiz Allah(CC)  geceyi tanıtmak için ayetler indirmiştir.Bu da Kadir gecesinin önemini ifade eden en önemli  emaredir.

Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

            İşte bizlere yüce Rabbimiz tarafından anlatılan Kadir gecesi, ilk kaynağımız Kuranı Kerimin indirildiği ve değer açısından da bin aydan hayırlı olan bir gecemizdir.Bu açıdan bu geceye gereken değeri ve hakkını vermek konusunda üzerimize düşen vazifeyi en güzel şekilde yapmalıyız.Bu geceyi arayıp bulmalıyız.Bu geceyi bir müslumanın nasıl geçirmesi gerekiyorsa, o şekilde geçirmeliyiz ki; bereketini, faydasını görelim.

            Ancak bize verilen bu gecemiz ne zaman ; bu tam açık değildir.Ramazan ayı içinde gizlendiği alimlerimizin çoğuna göre de 27.gecesi olduğu belirtilmiştir. Bazı alimlerimiz kadir gecesinin hangi güne rastladığını bulmak için bir çok hesaplar yapmışlardır.

            Kadir Gecesinin Ramazan'ın hangi gecesine rastladığı hususunda pek çok rivayet olmakla birlikte, Ramazan'ın son on gününde aranması tavsiye edilmiştir. (Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın.)[Müslim]
(Kadir gecesini, Ramazanın son on gününün 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek gecelerinde veya Ramazanın son gecesinde arayın. Sevabını umarak Kadir gecesini ibadetle geçirenin günahları af olur.)[İ.Ahmed]
            Bazı hadis-i şeriflerden de 27. gecesine denk geldiği bildirilmektedir. "Onu yirmi yedinci gecede arayınız" mealindeki hadis- şerifte bu hususa işaret etmektedir. Müsned

            Bu hadislere baktığımızda Kadir gecesini bulmak için son 10 gününün gecelerini tamamen ibadetle zikirle ve dualarla geçirmemiz gerekecek ve böylece Kadir gecesini bulma imkanımız azami bir düzeyde olacak ve Yüce Rabbimiz affına mazhar olmamızda en yüksek düzeyde olacaktır.Ramazan ayının son 10 gününü ve gecesini de bu yüzden en güzel şekilde Allahın istediği, Resulullahın yaşadığı şekilde, ibadetlerini daha ciddi bir şekilde geçirelim. İşte Ramazan ayı içinde gizlenen bu bin aydan hayırlı geceyi arayıp bulduğumuzda ve hakkıyla ibadetle, zikirle ve dualarla geçirdiğimizde bu gece bizlerin affına vesile olacaktır.

           

 

 

 

            Kadir gecesinin özelliklerine değinirsek;  Kadir gecesi, açık ve sakin olur, ne sıcak, ne de soğuk olur. Ertesi sabah güneş, kızıl olup, şuasız doğar.Bu konuda hadisi şeriflerde mevcuttur.

(Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zayıf ve kızıl olarak doğar.) [Taberani]
            Gizlenmiş olanı arayıp bulmak bizlere harika bir mücadele örneği olacaktır. Aramak için Ramazan gecelerini yukarıda değindiğimiz gibi ibadetlerle geçirdiğimizde, kadir gecesi o gecelerin birinde olduğundan mübarek gecemizi bulacağız. Böylece bin aydan hayırlı gecemizi peygamberimizin arzusuna uygun geçirmiş ve Yaratanımızın affına gark olacağız.

Kadir gecesini güzel bir şekilde ihya etmek , Kadir Gecesini değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kur'ân okunur, Kur'ân tefsirleri mütâlâa edilir. Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir, Allah'a niyaz ve tazarruda bulunulur. Günahlar için tövbe edilir.Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir. Hâsılı her vesileyle vakit nurlandırılır.

Kadir Gecesinin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır.

"Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir." Buhari , İbni Mace

            Geçmiş günahlarımızın affı için bizlere hediye edilen , bin aydan hayırlı olan bu geceyi Ramazanın son on gününde ibadetlerimizle, zikirlerimizle, dualarımızla arayalım ve bulalım.Bulduğumuzda da affa mazhar olan saf ve temiz insanlığa örnek bir Müslüman olarak bayramımızı kutlayalım.Allaha emanet olunuz.16.08.2011 M. Kemal Müniroğlu





Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir