Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4403 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   26 Ekim 2011 - 11:48

Nimet, Bereket ve İşte Bayram KURBAN

Büyüt
Küçült
Nimet, Bereket ve İşte Bayram


      Yüce Rabbimiz Allah (CC) insanları, kullarını kendilerine yaklaştırmak, rızkını tatlandırmak için emrettiği kulluk emridir Kurban.

      Kurban Hz İbrahim(AS)’ın bakış açısıyla Hakka teslimiyetin, Hz İsmail(AS)’inde emre itaatin nefis bir örneğini teşkil etmektedir.

      Dil anlamıyla, yaklaşmak yakın olmak anlamında olan kurban ,  dini bir terim olarak ise; belli oranda mali imkanlara sahip Müslümanlarca Kurban bayramı günlerinde, belli cinslerdeki ve niteliklere sahip hayvanların kesilmesiyle gerçekleşen ibadettir.

      Yüce Rabbimiz İlahi kaynağımız Kuran-i Kerimde kurbanı emretmiş  ve ifadelendirmiştir. Hepimizin bildiği Kevser süresi 2. ayetinde “ Allah için namaz kıl , kurban kes” diye namazla birlikte emredilmiştir.

Hac süresi 37. ayetinde de kurbanı nefis bir şekilde ifade etmektedir.  “ Onların (Kurbanın) ne etleri ne kanları Allaha ulaşır. Fakat Ona (Allaha)  sadece sizin takvanız ulaşır. Sizi hidayete erdirdiğinden dolayı Allah’ı tanıyasınız diye o bu hayvanları böylece sizin hizmetinize verdi. İyilik edenlere müjdele.”

      Resülulllah Efendimiz(SAV)’in bir çok hadisi şerifi olmasına rağmen iki tanesini belirtmekteyiz.

 “ Bir kimsenin hali vakti yerinde olurda kurban kesmezse sakın bizim namazgahımıza uğramasın” Ahmed bin Hanbel, İbni mace

“Zilhicce ayının onu girip de biriniz kurban kesmek isterse kurbanın ne kıllarından nede tırnaklarından bir şey almasın” Müslim.

      Kurban ibadeti hususunda fıkıh kitaplarımızda ayrıntılı bilgi verilmiş olup, bu bilgilerden yararlanıp kurban edilecek hayvanın ehli sünnet anlayışına göre kesilmesi gerekmektedir. Hanefi mezhebimize göre vacip kabul edilen kurban ibadetimiz diğer 3 ehli sünnet mezhebine göre de sünnet olarak belirlenmiştir. İmamı Muhammed’e göre de terkine ruhsat olmayan bir sünnet olarak kabul edilmiştir.

      Diğer bir deyişle, maddi durumu iyi olan bir müslümanın, Allah’(C.C)’a yakınlaştıracak bu ibadeti yerine getirmesi büyük önem arz etmektedir.

protein açısından en zengin gıdalardan biri olan kırmızı etin fiyat yüksekliği vs gibi nedenlerden dolayı toplumumuzun gelir düzeyi düşük kesimlerinde tüketiminin yetersizliği görülen önemli eksikliklerden biridir.Kurban bu yetersizliği gideren en etkili bir araç olarak görülmektedir.

      Kurbanın  hikmetine baktığımızda; yüce Rabbimizin rahmetinin bir tecellisi, İslam’ın önemli iktisadi kavramlarından bereketin topluma yansımasıdır.Allahın faydalı nimetlerinden biri zengin fakir ayırmadan her aileye, her eve girmektedir. Toplumun tümünü etkileyen bu salih amel, Yüce Rabbimin merhametiyle, bir bayram heyecanıyla gerçekleşmektedir.

      Nimet, bereket ve bayram işte kurban!

      Zenginlerimizce kesiliyor, eti fakirlere dağıtılıyor, sakatatı ve derisi hayır olarak veriliyor; böylece kurbanın tamamen bir hayır olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır.

      Toplumda kurbanlık hayvanın  kesilmesini bir acımasızlık olarak görenler, her gün kasaplarda on binlerce hayvanın kesilmesine acımamaktadır. Buda Yaratıcıya olan imanın eksikliğinin bir göstergesidir.

      Daha önce belirtildiği gibi amaç et yemek olmayan KURBAN, Yüce RABBİMİZİN emrine itaat ve teslimiyettir. Bu itaat ve teslimiyet sonucu ortaya konan KURBAN biz Müslümanlar için güzel bir amel ve toplumun tümünü kapsayan, zenginlerle fakirlere dostluk bağlarını güçlendiren bereketi yansıtan bir neticedir.

     İlimizde gençlerimizin dinimizin temellerini en güzel şekilde yaşamaları için gayret etmekte olan Anadolu Gençlik Derneğimize maddi ve manevi desteklerinizi bekliyoruz. Dinimizin temellerinden biri olan Kurban Bayramınızı kutlar. Tüm İslam alemine hayırlara vesile olmasını dileriz.  M. Kemal MÜNİROĞLU (mkalti@mynet.com)





Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir