Sevgili okuyucular, bu köşede doğup büyüdüğüm, halen de yaşamak zorunda olduğum yörenin güzelliklerini, potansiyelini, geleceğini, projeleri ve sorunlarını zaman zaman dile getirmeye çaba gösteriyorum.
Yine Nisan ayında bu köşede “ Piraziz ve Deniz” başlıklı yazımda; Piraziz ilçesinin gelecek yakın bir dönemde diğer Karadeniz ilçelerinden daha cazip hale geleceğini, daha revaçta bir yaşam merkezi olacağını, turizm, yatırım, ulaşım açısından gelişeceğini, havaalanının yapılmaya başlanması, Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan yolun bitmek üzere olmasının Piraziz ve Bulancak’ın yıldızını parlatacağını belirtmiş; Bu nedenle Piraziz ve Bulancak’ın kendini geleceğe hazırlamak zorunda olduğunu, yayla ve deniz turizmini hayata geçirebileceğini, aynı zamanda sanat-kültür ve eğitim merkezi olmayı hedefleyebileceğini, bu bağlamda ilgililerin, yetkililerin ve tüm katmanların bu bilinçle hareket etmeleri gerektiğini, projelerini hazırlamak zorunda olduklarını yinelemiştim.
Yanılmışım; Piraziz hafriyat toprağını tarihi misyonu olan, Osmanlı mimarisinin nadide örneklerinden biri olan Beyler Konağının önüne dökmeye devam ediyor. Valilik ve Kaymakamlıkça yüz binlerce lira para harcanarak yapılan, restore edilen Nefsi Piraziz Türbesine ve köyüne ulaşım zor şartlarda yapılıyor. Bulancak Belediyesi İncüvez kavşağındaki hurda iki aracı yoldan kaldıramazken sokak hayvanları için koruma ve rehabilitasyon merkezini açarak hayvan sevgisini insana saygı ve sevgiye yeğ tuttuğunu kanıtlamaya çalışıyor. Lütfen hayvan severler alınmasın. Beş yıldır zaman zaman bu köşede belirtmeme rağmen, en son Nisan ayında vatandaşların imzalarıyla da bir kez daha Bulancak Kaymakamlığı ve Belediyesine başvurulmasına karşın; kaldırım ve yolu işgal eden yaya ve taşıt trafiğini engelleyen iki- üç hurda aracı yoldan kaldıramayan bir belediyenin insana saygı ve sevgisinden söz edebilir misiniz?
İnsana, doğaya, çevreye, tarihe, sanat ve bilime saygılı birkaç Belediyeyi söylemekte, hizmetlerini sıralamakta sakınca görmüyorum. Örnek Ordu Belediyesi, Fatsa ve Ünye, Mesudiye’nin Yeşilce Belde Belediyesi ve Safranbolu gibi. Örneğin Fatsa’daki üst geçitlerde yaşlılar ve engelliler için asansör var. Parklarda her kesim için çeşitli aktiviteler düşünülmüş; satranç parkuru gibi. Sıra sıra kuruyemişçiler var ama yerler tertemiz. Açıkhava konser alanları, serenti ve değirmen gibi. Safranbolu eski ve tarihi evlerini aslına uygun mimari bir tarzda korumasını bilmiş, UNESCO tarafından Safranbolu kenti “ Dünya Miras Listesi” ne dahil edilmiş tertemiz bir kent. Piraziz ise Tarihi Konağın önüne toprak ve cüruf yığıyor.
Ne dersiniz Piraziz ve Bulancak Turizm kenti olabilir mi sizce?
Hakkı YILMAZ/ Eğitimci-Eğitim Denetmeni
e-mail: hakki1955@hotmail.com