Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 3640 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   02 Temmuz 2012 - 10:27

Rahmet Sahibinden Rahmet Dalgaları

Büyüt
Küçült
Rahmet Sahibinden Rahmet

              Rahmet denizinde yüzdüğümüz üç ayı içeren şu günlerde rahmet sahibinin bizleri buluşturduğu rahmet dalgalarından birine daha ulaşıyoruz.. İşte bu rahmet dalgalarından biride mübarek Şaban ayımızın 15.gecesi olarak kavuştuğumuz Beraet gecesidir. 4 Temmuz Çarşamba gününü Perşembe gününe bağlayan gece Şaban-i Şerif ayının 15. Gecesi olup Beraet Gecesi'dir. Yüce Rabbimizin lütuf ve keremi ile pek şerefli ve mübarek olan bu geceyi ulaşmış bulunuyoruz. Kudsiyetiyle gönüllerimize feyiz ve bereket bahşeden Beraet kandilini tekrar idrak etmenin sevinç ve mutluluğunu yaşamaktayız. Yüce Rabbimize sonsuz şükürler ve hamd-ü senalar olsun.                                                                                                                           Beraet Kandili Müslümanların, sınırsız af ve merhamet sahibi olan Yüce ALLAH'a sığınarak günahlardan arındıkları, ilahi lütuf ve bereketlere eriştikleri müstesna zaman dilimlerinden birisidir. Biz Müslümanlara rahmetini sonsuz bir şekilde yansıttığı, rahmetiyle yıkamak istediği vakitlerden biri olan bu gecede kendimizi bu rahmet dalgalarıyla yıkayarak hatalardan ve  günahlardan temizleyebiliriz. Bununda yolu bu rahmet dalgasını andıran bu mübarek gecemizi en güzel şekilde değerlendirmektir.                                                                  

   Kuran-i Kerimde;  'Apaçık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz, gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...'(Duhan, 44/1-4)    ayetler mevcuttur.                                                                                                                                                          Beraet gecesi hakkında alimlerimizin tefsirlerinde  belirttiklerine göre ayette geçen, 'mübarek gece'den maksat; Beraet  gecesidir. Kur'ân’ın bu gecede,  Yedinci semadan dünya semasına indirildi. Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı.    Müslümanlar olarak Kuran-i Kerimden sonra en önemli ikinci kaynağımız olan Resulullah Efendimiz(SAV)’in  hadisi şeriflerinde de Beraat gecesinin fazileti ile ilgili  olarak şunları görmekteyiz.                                                                                                                                            

   “ Muhakkak Allah’ü Teala Şaban ayının on beşinci gecesinde dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve Beni Kelb kabilesinin koyunlarının tüylerinden daha çok günahı bağışlar.” Süneni İbn-i Mace "Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah-u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." Süneni İbn-i Mace “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesini ibadetle geçirin. Gündüzünde de oruç tutun” Süneni İbn-i Mace     “Berat gecesi göklerin kapıları açılır, melekler müminlere müjde verir ve ibadete teşvik ederler.” [Nesai, Beyheki, A, Münziri]
            

“Ramazandan sonra en faziletli oruç, Şaban ayında tutulan oruçtur.” [Tirmizi]
         

    “Peygamber Efendimizin bu geceye ayrı bir ehemmiyet verip onu ihyâ ettiğini biliyoruz.” (Tirmizî, Savm, 39)
          

   Bu geceyi özellikle kaza namazları kılarak, bol bol dua ederek, işlenen günahlar için tövbe edip halis bir şekilde, gözyaşlarıyla affedilmeyi dileyerek, kırgınlıkları unutup eş, dost, akrabaya sevgiyle, şefkatle sarılarak, ihmal edilen düşkünlere, ihtiyaç sahiplerine yardım elini uzatarak değerlendirebiliriz.
  

              Genel olarak belirtildiği üzere dini eserlerimizde bu gecenin beş özelliği vardır:                                                                                                    

1)     Bu gecede önemli işlerin seçimi ve ayırımı yapılır.                                                                       

2)     Bu geceyi ibadetle geçirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gönderilir.                                                                                                                                      

   3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir.                                                                                                  

    4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti çok büyüktür.                                                                             

    5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir. Bu yetkinin üçte biri Şaban'ın on üçüncü  günü, üçte biri Şaban'ın on dördüncü günü, geri kalan üçte biri de Şaban'ın on beşinci günü verilmiştir.      

                                                                                                              

  Bu gecede ibadet etmek çok faziletlidir.Hikmetli her iş kulların rızıkları,ecelleri vs. işleri bu gece ayırt edilir,yazılır. Bu gecede en azından bir tespih namazı kılınır. Bu gecede rahmet iner, Müminler mağfiret olunur,günahları bağışlanır.                                                                                                                                                                                                    Tekrar edersek bu gecede yapılabilecek güzel ameller şunlardır.Camiye gitmek,Geceyi oruçla karşılamak,Kuran-İ Kerim okumak,Peygamberimize salat-u selam okumak, esteğfirullah zikrini çekerek tevbe ve istiğfarda bulunmak, namaz kılmak.                                                               

    Yüce Rabbimiz Allah-u Teala’nın rahmet dalgasını andıran bu geceyi en güzel şekilde değerlendirmek bizler için bir fırsattır. Günahlardan kurtulmamız için yapmamız gereken tövbe ve istiğfarı bu gecede gerçekleştirelim.Yüce Rabbimiz Allah’ın günahları affedeceği bu geceyi fırsat bilelim.Bu bizim gibi günah içinde yüzenlerin temizlenmesi için en önemli fırsattır.Dualarımızı da kendimiz için, ailemiz için, akrabalarımız için, Müslümanlar  için ve insanlık için de yaparak zenginleştirelim. Çünkü o gece İlâhi rahmet coşmuştur. Berat Gecesi beşer mukadderatının programı çizilirken insanlara verilen eşsiz bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirip günahlarını affettirebilen, gönlünden geçirdiklerini bütün samimiyetiyle    Cenab-u Hakka iletip isteklerini Ondan talep eden ve belalardan Ona sığınan bir insan ne kadar bahtiyardır. Buna karşılık, her tarafı kuşatan rahmet tecellisinden istifade edemeyen bir insan ne kadar bedbahttır. 02.07.2012                                                                                                 

           Mustafa Kemal MÜNİROĞLU




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir