Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 3793 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   28 Kasım 2012 - 18:29

SAKİN ŞEHİR

Büyüt
Küçült
SAKİN

Sevgili okuyucular sizlere bu köşede Sakin Şehir (Cittaslow)’den bahsetmek istiyorum. Dünyada 161, ülkemizde 8 Sakin Şehir bulunmaktadır. Karadeniz’de tek Ordu Perşembe İlçesi bu ödüle layık görülen bir yaşam kenti olma özelliğini taşıyarak geçtiğimiz ay İtalya’da düzenlenen bir törenle belge ve ödülünü aldı. Ülkemizde Ordu’nun Perşembe İlçesinden başka İzmir’in Seferhisar, Muğla’nın Akkaya, Aydın’ın Yenipazar, Çanakkale’nin Gökçeada, Isparta’nın Yalvaç, Kırklareli’nin Vize ve Sakarya’nın Taraklı İlçeleri Sakin Şehir-Yavaş Şehir ( Cittaslow) özelliğini taşıyor.

Cittaslow kavramı, küreselleşmenin getirdiği sıradanlaştırmaya karşı gelen kentlerin kendi değerlerine sahip çıkarak kalkınmasını öngörüyor. Kentlerin yerel yemeklerine, esnafına, kendi gelenek, görenek ve tarihine sahip çıkmasını ve onları koruyarak dünya üzerinde diğer binlerce kentten farklı bir noktada bulunmasını ön plana çıkarıyor. Cittaslow, sadece kentin tarihsel zenginliklerine sahip çıkmayı değil, bilim ve teknolojiyi kent kalkınmasında en yaygın şekilde kullanmayı, yönetime katılımı en geniş ve demokratik formlarda gerçekleştirmeyi, bütün bunları gerçekleştirirken, doğayı ve çevreyi korumayı öngörüyor.

“Sakin Şehir” olabilmek için nüfusun 50 binden az olması, geleneksel yapıların korunması, trafiğin azaltılması, yerel ürünlerin kullanılması, fast-food dükkanları yerine yerel yemeklerin sunulduğu restoranların desteklenmesi, yenilenebilir enerji kullanılması, eski yapıların restore edilmesi, gürültü kirliliğinin engellenmesi, hava kalitesinin yükseltilmesi, organik ürün üretilmesi ve el sanatlarının korunması gibi 60’ a yakın kriterin yerine getirilmesi gerekiyor.

Tüm bunları niçin anlattım; Karadeniz’in şirin diğer kent ve kasabaları gelecekte böyle yaşam alanları haline getirilemez mi? Giresun’un Piraziz, Bulancak, Keşap ve Tirebolu İlçeleri sanırım bu alanda vizyon belirleyebilir, Sakin Şehir olma yolunda en azından hedefini çizebilir. Bunun için en büyük görev hiç kuşkusuz yerel yönetimlere düşmektedir. Geleceğin belediye başkanları bu alanla ilgili projelerini ortaya koymak zorundadırlar. Bulancak’ta, Piraziz’de yaşayan ve yaşamak zorunda olan bizler böyle bir şehrin özlemini daha fazla çekmek istemiyoruz.

Evet sayın okuyucular ne dersiniz, böyle bir kentlerde yaşamak istemez misiniz?

Hakkı YILMAZ / Eğitimci-Eğitim Denetmeni

e-mail: hakki1955@hotmail.com GSM: 0532 646 87 82




Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir