Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4571 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   13 Ekim 2012 - 00:27

Savaş kararı alırken dikkat

Büyüt
Küçült
Savaş kararı alırken
Bilindiği gibi dinimizinhayatın her alnında hukuku var olduğu gibi, şu anda gündemimizi işgal eden savaş kavramının da bir hukuku vardır. Müslümanlar olarak bizlerin savaşmak konusunda dakendi İslam hukukumuza ve ahlakımıza uygun hareket etmemiz gerekmektedir. Bu hem dünyamızı hem de ahiretimizi güzelleştirecek bir neticedir.Çünkü İslam; Aliya İzzetbegoviç’in deyimiyle dünyada güzel olan her şeyin diğer adıdır.

İslam kelimesinin kökü, Arapça silm kelimesi olup, sözlükte barış, barışa girmek, boyun eğmek buyruğa uymak, doğrudan ayrılmamak, Allah’ın hükmüne razı olmak, kardeşlik vb. anlamlara gelmektedir. İslâm’da esas olan sulh, yani barıştır. Savaş istisnai bir durumdur. Çünkü İslâm kelimesi “sulh ve selamet” manasına gelmektedir. Dinimiz açısından savaş toprak kazanmak, doğal kaynakları elde etmekinsan öldürmek için yapılmaz.Bugayelerin hepsi yanlıştır.

Genel olarak cihadı açıklarsak insanların yaratıcısıyla kapalı olan yolunu açmak ve engellerikaldırmak faaliyetleridir. Savaş bu büyük ve kutsal hareket olan Cihadın küçük bir parçasını ifade etmektedir.Yanı cihat harbi ve savaşı içine alan geniş bir hareket alanıdır. İşte bu açıdan savaşı iyi tanımlamak ve peygamberin yaşamıyla değerlendirmek gerekir.

“Size savaş açanlarla Allah yolunda çarpışın. Fakat haksız saldırıda bulunmayın. Çünkü Allah, haksız saldırıda bulunanları sevmez.” ( Bakara 190 )

“Hem bir fitne kalmayıp, din yalnız Allah'ın oluncaya kadar onlarla çarpışın . Vazgeçerlerse, düşmanlık ancak zalimlere karşıdır.” ( Bakara 193)

“Müşriklerden olan düşmanlarınızla karşılaştığınız zaman onları İslâm’a davet edin, kabul ederlerse onlar sizin kardeşlerinizdir. Kabul etmezlerse, cizye vermeye davet edin; yani daimi vatandaş olmalarını teklif edin; onu da kabul etmezlerse Allah’tan yardım dileyerek onlarla harp edin .”

(Müslim, Cihad 3)

"Allah'ın adıyla gazâ edin, Allah yolunda gazâ edin, (savaşta) Allah'a küfredeni (Allah'ı inkâr edeni) öldürün; savaşın, ahdinizi bozmayın, ganimet malına hıyânet etmeyin; kulak, burun ve baş kesmeyin; çocukları öldürmeyin." (Tirmizî, Diyât 14, Siyer 47, Fezâilu'l-Kur'an 17; İbn Mâce, Cihad 38)

Savaşla ilgili pek çok ayet ve hadis mevcuttur.Burada alıntı yaptığımız hadislerimizden anlaşıldığı gibi savaşın esas gayesi insanlığa dinimizi götürmek, insanların Allah’ı , yaratanını tanımalarına vesile olmanın bir parçası olduğu ve harplerde nasıl davranmamız gerektiği açıkça belirtilmiştir.. “

Savaşlardan asıl maksat insanları savaşla imha etmek değil onları İslâm’a kazandırmaktır; ihya etmektir. İslâm’ın asıl hedefi bütün insanların dünya ve ahiretlerini mamur hale getirmektir.

Bu günlerin gündeminde yer alan komşu ülkemiz Suriye ile ilişkilerimizin bir nebze bozulmasıyla Türkiyeli Müslümanlar olarak bizlerinde Müslüman olan suriyeli kardeşlerimizle savaşmanın İslam’ı açıdan nasıl bir sonuç doğuracağınıdüşünmemiz ve ilişkileri düzeltmede öncelikle savaş dışında başka yollara başvurulması gerekmektedir. Çünkü Türkiyenin Suriye ile savaşa girmesi bölgemiz açısından olduğu gibi Müslüman olan bu iki ülke halkları içinde çok kötü sonuçlar meydana getirir.

İki komşu ülkeyiz ve halkımız Müslüman ilişkilerimiz bozulduğunda hemen silaha sarılmak mı doğru yoldur.İki kardeşin arasının bozulmasıyla silahla birbirlerini vurup hayatın kan davasına dönüşmesine benzemektedir.Bu nedenle meselelerin giderilmesi için öncelikle savaş dışında değişik yollar denenmeli, silah en sona bırakılmalıdır.Savaş konusunda dikkatli davranmak lazımdır.Çünkü bizler müslümanız, hem de peygamberimizi örnek lider kabul eden ehli sünnet yolunda olanlardanız.

Savaşı açarsak zalim hükümdardan daha çok Müslüman halkı öldürürüz. Bununda bizlere nasıl bir etiket yapıştıracağını iyi düşünmemiz gerekir.Yani savaşma konusunda çok dikkatli olmamız gerektiğini anlatmaktadır.Savaşacağımız ülke hem komşu hem de Müslüman.Bunun için öncelikle savaş dışında değişik yolları gündeme getirmeliyiz.

Anlaşmazlıkların giderilmesi için Müslüman ülkelerden bir komisyon belirlenmesi veya iki ülke arasında bir komisyonun kurulup belirlenmesi ve böylece anlaşmazlıkların çözümlenmesine çözümüne gayret gösterilmesi bu yollardan biridir. Diğer alternatiflerdenbiride zalim kabul ettiğimiz hükümdarın zulmüne silah dışında yollarla engel olmaya çalışmaktır.Kendileriyle konuşup tartışarak savaşa engel olmaya çalışmakta bir yol olarak görülmektedir. Bu konuda daha önceki yıllarda çalışmalar yapılmıştır. Müslümanlar için önemli bir örgüt olarak görülen D-8 kurumunu da değerlendirmek sorunun barışçıl bir şekilde sonuçlandırılması için büyük fayda sağlayacak ve ülkeleri dostane bir şekilde birbirlerine bağlayacaktır.

Müslümanlar olarak bu tip olaylarda güzel sabır göstermek yüksek ahlakı davranışlardandır.Ancak sabır sonunda da harp açmanın da bir hak olduğu da unutulmamalıdır.Eğer tüm yollar tıkanıp savaş ilan edildiğinde çocuklara ,yaşlılara, kadınlara ve halka nasıl davranılması gerektiği topluma karşı davranışlarda dikkat edilmesi, binaların yıkılmaması gibi konular hakkında hadislerimizde açıkça belirtilmiştir.

Türkiyeli Müslümanlar olarak gündemimizde yer alan bu konuda da müslüman olan kardeşlerimizle ortaya çıkan sorunların sulh ve selamet yoluyla çözmek ve İslam ahlakına göre davranmak bizleri yüce bir millet konumuna ulaştıracaktır. Bu açıdan savaşmadan önce sorunun silahsız çözümlenmesine gayret göstermeli, eğer savaş ortamına düşersek halka ve çevreye zarar vermemeye dikkat etmeliyiz.

M.Kemal Müniroğlu



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir