Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4140 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   15 Ocak 2012 - 10:35

SİVİL DARBE Mİ, ASKERİ DARBE Mİ

Büyüt
Küçült
SİVİL DARBE Mİ,  ASKERİ DARBE

                                 SİVİL DARBE Mİ,  ASKERİ DARBE Mİ

 

                     Özgürlük dini İslam toplumlarındaki ilk darbe,  İslam’a intikam kurşunu olarak  kendini gösteren Muaviye  tarafından,  Hz. Ali’ye karşı yapılan sivil darbedir. Böylece İslam toplumu asli unsuru olan özgürlük çizgisinden saptırılarak, büründüğü  imtiyazlı, adaletsiz, vesayetçi ve baskıcı yeni  kimlikle,  Muaviye İslamcılığı vizyonuyla literatürdeki yerini almıştır.  Daha sonra Emevi emirlerinden,  II. Velid Bin II. Yezid,  yine sivil bir darbeyle öldürülmüştür. İslam toplumunda gerçekleşen ilk askeri darbede ise Emevi emirlerinden Mervan Bin Muhammed,  Emevi saltanatının  en son emiri olmayı başarmıştır!

                                                                                                                                

                  Bugünün hümanist ve özgürlükçüsü Batı tarihi de bir nevi darbeler tarihidir. İngiliz Saray Darbeleri, Lenin, Stalin, Mussolini, Hitler ve Tito … Kavgalarla bir çözüm üretemeyen Batı, ilerleyen süreçte  sorunlarını demokrasiyle çözme yolunu tercih etse de   istediği müreffeh ve mutlu toplumu bir türlü inşa edememiştir. Tito’nun bağımsız sosyalizme ve özgürlüğe yelken açmasını isteyen dönemin düşünürü ve güçlü lideri   Milovan Djilas, kısa süre içersinde kendisini 6880  nolu hücrede bulmuştur.  Zira, “ Yeni Sınıf ” adlı eserinde iyi niyetle yola çıkan bir oluşumun,     haksız kazanç ve imtiyazlı bir yapıya dönüşerek,  sivil darbenin nasıl yapıldığını güzel bir şekilde anlatmaktadır.

 

                 Medeniyetler ve acılar ülkesi Anadolu’nu tarihi de darbelerle doludur. Tarihin ilk zamanlarından beri yerleşik hayata geçip tarım toplumu olmasına rağmen, bir türlü toprak reformunu gerçekleştirememiştir.  İstiklal Marşımızın yazarı  Mehmet Akif dahil bütün İslamcıların desteklediği İttihat ve Terakki,  Sultan Abdulhamid’le birlikte Anadolu’yu da devirerek, ülkeyi  Birinci Dünya Savaşı’yla başlayan  trajedilerle dolu bir sürece sürüklemiştir. İlerleyen süreçte,  Anadolu’da  “ laiklik elden gidiyor ”,  başka bir İslam ülkesi Pakistan’da ise “ din elden gidiyor ” gerekçeleriyle üniforma giydirilmiş düşünceler, sivil ve askeri darbelerle ülke yönetimlerine hakim olmuşlardır.

 

                 1950’li yıllarda   Paul Henze ile başlayan, 1990’lı yıllarda  Morton Abramowitz’le olgunlaşan, bugünlerde ise Cumhuriyetçi Partide Erick Edilman, Demokratik  Partide William Burns ile devam eden bölgemizde içsel savaş çıkarma ve Kuzey Irak’ta İsrail’e bağlı bağımsız bir kürt devleti oluşturma çabaları  bütün hızıyla devam etmektedir. Anlaşılan  o ki, bu dere daha çook su götürür.  Birlikte göreceğiz, “ Arap baharı mı,  yoksa emperyalizm zehri mi soluyacağız.”

 

                    İnsanlık ışığı Ömer Bin Abdülaziz haksız kazançları engellemek ve gelir dağılımını dengeli bir hale getirmek için, İspanya’da toprak reformunu gerçekleştirmiştir. Yabancı kaynakların da çevirisini yaptırarak oluşturduğu bilgi toplumu ekseninde kurumsallaşarak,   refah ve mutluluk toplumu inşa etmişlerdir.     

 

     Ali   Zafer TOPŞİR                             

    



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir