Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4305 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   14 Ağustos 2011 - 20:43

Taşeron İşçiler Artık Kadroya Geçiyor

Büyüt
Küçült
Taşeron İşçiler Artık Kadroya

                   Geçen haftaki yazımda ülkemizin trajik gerçeklerinden taşeron işçilerin durumlarını ele almış, idari ve iş mahkemelerince verilen kadroya alınma kararlarını siz değerli okurlarımızla paylaşmıştım. Konuya gösterilen duyarlılığın yanı sıra, gerek hukuki gerekse sendikal zeminlerden aldığım geri dönütler,  bu konuyu daha yakından ele almamı gerekli kıldı.

                   Öyle ya,  bu gün ülkemizde – abartmıyorum - bir milyona yakın kişi geçimini taşeron işçi olarak sağlamaktadır. Adeta modern kölelik olan sahipsiz  taşeron işçilerin işte hal i pür melali. Görev tanımları yok. Her işe giderler.  Bir bakmışsın işçi, bir bakmışsın memur, herhangi bir amirin özel işinde çalışırlar veya göreve gelmelerine aracı olanlar tarafından özel işlerinde çalıştırılıyor. İş güvenlikleri yok. Ücretlerini zamanında alamıyorlar. Şirketin kurumla yapmış olduğu sözleşmede belirten rakamdan, çok daha düşük ücretle çalışıyorlar. Örgütlenme ve sendikalaşma hakları yok. Şirket tarafından her yıl sürekli sözleşmeleri yenilenerek, sürekli işçi olmaları engelleniyor dolayısıyla,   yasal olan bütün sosyal haklarını kaybediyorlar. Taşeron işçilerin sahibi olmadığı gibi özel ayrıcalığı bulunan taşeron işçilerin yerine de koşmak zorunda kalıyorlar. Yıllık izinlerde ve hastalık izinlerinde güçlük yaşıyorlar.  Diğer çalışanlar gibi mesai kavramları yoktur, gece gündüz çalışırlar.  Yani hiçbir özlük hakkı ve iş güvencesi olmayan taşeron işçi; yemez, içmez, acıkmaz, hasta olmaz, yorulmaz, hayır demez,  diyemez de.

                     Peki, iş güvencesinin yanında örgütlenme   ve sendikalaşma hakkı bulunmayan taşeron işçi hakkını nasıl arayacak?  Yani kendileri gibi çalışanların elde ettiği kazanımları nasıl elde edecekler?                  

                     Öncelikle internet üzerinden bir platform oluşturularak, verilmeyen örgütlenme ve sendikal haklarının kazanımını bu yolla elde edebilirler. Bu yolla  dava kazanmış gerek sendikalara bağlı, gerekse bağımsız olarak çalışan konuya vakıf  bütün avukatlardan bir sinerji oluşturulabilir.

                     Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük şehirler başta olmaz üzere belediyelerdeki  taşeron işçilerin kazanımlarını, özellikle mahkeme kararlarını ve uygulanışını takip edebilirler.

                      Çalışma bakanlığı nezdinde siyasi parti ve iktidar temsilcilerini konuya duyarlı olmaya zorlamalılar.

                      İllerde barolara  teknik destek ve hukuki yardım taleplerini iletmelidir. Baroların hassasiyet duyulan diğer konularda olduğu gibi, taşeron işçilere de ücretsiz hukuki yardım ve avukat desteği sağlayacağına inanıyorum.   

                       Bürokraside özellikle üst yönetimde çalışanlar bilirler ki, bugün kadro sıkıntısı yaşayan kurumlar bu sorunlarını taşeron işçilerle giderme yoluna gitmektedir. Dolayısıyla taşeron işçiler aynı işi yapmalarına rağmen çok daha düşük ücret almaktadırlar. Konuya duyarlılığını yapmış olduğu açıklamalarla göstermiş olan  Sayın Çalışma bakanımızla  kurulacak yakın diyaloglar neticesinde,  taşeron işçilerimizin sorunlarına çözüm üretileceği kanaatindeyim. 

                      Saygılarımla. 

                                       Ali Zafer TOPŞİR



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir