Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 3657 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   09 Aralık 2012 - 18:21

TAŞERON İŞÇİLER ATILIYOR MU?

Büyüt
Küçült
TAŞERON İŞÇİLER ATILIYOR


 TBMM’ de Parti gruplarında çalışan ilkokul mezunu bir hizmetlinin maaşı net 3.890 TL iken; hizmet satın alımıyla istihdam edilen, asgari ücretle çalışan, sendikası ve iş güvencesi olmayan taşeron işçiliği modern bir kölelik şeklinde yürümektedir. İşe alınmada, işe uygunluk ve yetkinlik gibi vasıflar değil, çalışılan idareye ve iktidara yakınlık gibi sübjektif özellikler ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında taşeron işçiler çalıştıkları kurumlarda asıl işlerinde değil, kurumun kamu çalışanlarınca yapılması gereken asli görevlerini de yapmaktadırlar.

Mahkemeler;   taşeron ile yapılan ihale konusu yardımcı işlerde istihdam edilmesi gereken işçilerin bir kısmının idare tarafından yürütülmekte olan asıl işte veya asıl işin bölümlerinde görevlendirildiklerini, taşeron ile yapılan sözleşme temizlik hizmetleri sözleşmesi olsa da, işçilerin temizlik hizmetleri haricinde çeşitli birimler ve bölümlerdeki personel açığını kapatmak amacına yönelik çalıştırıldığını, işe alma ve işe son verme, hangi işçinin hangi bölümde görev yapacağı, görev yeri değişiklikleri, işçilerin yıllık izinleri, çalışma saatleri ve izin günleri gibi konuların idare tarafından belirlendiğini, işçilere ilişkin yönetim hakkının yönetimler tarafından kullanıldığını, tespit ederek taşeron işçilerin kadroya alınmaları gerektiğine hüküm vermiştir. Mahkemelerin bu hükmüne karşılık idareler kara kara düşünmeye başlamışlardır. Öncelikle taşeron işçilerin işten atılması gündeme gelmiş ve bunun maliyeti hesaplattırılmıştır. Bugün kamuda bulunan beş yüz bin tane taşeron işçinin atılması sonucunda onlara ödenecek tazminat bedeli eski parayla 45-50 katrilyonu bulmaktadır. Bu durum, işini iyi bilen liyakatlı idarecilerin başarısıdır! Daha sonra hepsinin kadroya alınması gündeme gelmiştir ve bu da halen tartışılmaktadır.

Ancak, çalışma bakanlığı bürokratlarının aklına bir cinlik gelmiştir. Onlara göre iş kanununun 2. Maddesinde bulunan muvazaalı kelimesini değiştirdiğinde kadroya geçmesi gereken taşeron işçiler bu haklarını kaybedecekler ve sorun böylece çözülmüş olacak. Bu değişimde yeni kanunun içerisine süslenerek koyulmaktadır. Şöyleki;  
Süreklilik arz eden hizmetlerin teminine yönelik ihaleler ,en az 3 yıllık süre için yapılacak. Yardımcı işlerin tamamı alt işverene verilebilecek.  Muvazaa (danışık) kavramı ve iş müfettişlerinin muvazaa tespiti yetkisi kaldırılacak, kanuna aykırılığa iş mahkemeleri karar verecek. Taşeronda çalışanların tam ve düzenli ücret almaları sağlanacak. Taşeronda çalışanın aynı işyerinde ilk işe girdiği tarih esas alınacağı için, alt işveren değişse de işçi yıllık izin kazanacağı gibi cümlelerle taşeron işçiler ya atılmaları ya da kadrolu işçi olma haklarını kaybetmeleriyle karşı karşıyadırlar. Benden söylemesi.

 Ali Zafer Topşir

 



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir