Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4261 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   22 Ağustos 2011 - 10:01

Taşeron İşçiler, İşte Belgesi

Büyüt
Küçült
Taşeron İşçiler, İşte


                Taşeron işçilerle ilgili olarak kaleme aldığım  yazılarımın gerek hukuki zeminde  gerekse toplum vicdanında  görmüş olduğu ilgi şahsımı ziyadesiyle mutlu etmiştir. Her şeyden önce devleti bilen ve  bürokrasiden gelen biri olarak,  bilmediğim bir konu hakkında konuşmayacağım gibi , ortaya attığım görüşlerimde de belge olmadan iddialı konuşmam. Taşeron işçilerin kamu çalışanı olarak kadroya alınmaları gerektiğine dair  verilmiş mahkeme  kararları mevcuttur. Benim amacım iş güvencesi ve  sosyal hakları olmayan, taşeron işçi adıyla çalışan bu insanların duygularıyla oynamak değil, bilakis hakları olan ama verilmeyen kazanımlarını,  sadece ve sadece demokratik yollarla,  anayasa ve yasalara dayanarak elde etmeleri için   yeni bir koridor oluşturmaktır. Hukukçu değilim. Ama bürokrasideki  üst düzey yöneticilik deneyimlerimden dolayı kamu yönetimini bildiğim kadar, çalışanın iş güvencesi, sosyal hak, emek, işsizlik  gibi temel değerlerini de bilirim. 

               Evet taşeron işçilerin görev yaptıkları kamu kurumlarına kamu çalışanı olarak atanmaları gerektiğine  dair, geçtiğimiz günlerde  iş mahkemelerince verilmiş mahkeme kararları mevcuttur. Mahkemeler bu kararlarını temel olarak 4857 Sayılı İş Kanunun 2 ve 3. maddeleri, Yargıtay Yerleşik İçtihadı ile 5538 sayılı yasayla iş kanununun 2. maddesine eklenen 8 ve 9. fıkraları ve ülkemizin de taraf olduğu anayasamıza göre kanunlarında üstünde olan 94 Sayılı İLO  Sözleşmesinin 2. maddesi hükümlerini dikkate alarak vermiştir.    

               Mahkemelerin hukuki olarak dayandığı bu yasalardan taşeron işçilerin kurumların yardımcı ve destek işlerinde çalışabileceğini, kurumların asıl işlerinin asıl kurum çalışanları tarafından yerine getirilmesi gerektiğine karar vermiştir. Bu bağlamda taşeron işçiler mahkeme tarafından asıl işi yapan kamu çalışanları gibi değerlendirilerek, işe başladıkları tarihten itibaren asıl işveren olan,  kamu kurumunun işçisi sayılması  kararına varmıştır.

               Söz konusu İLO Sözleşmesi Anayasamızın 90. Maddesine göre onaylanmış olup, iç hukuk kuralı olarak kabul edilmiştir. Yine Anayasamıza göre  kanunlarında üstünde olan İLO Sözleşmesi hükümleri ile iş kanununda yapılan düzenlemeler birbirine aykırıdır. Bu düzenlemelerin Yargıtay içtihatları ve taraf olduğumuz İLO Sözleşmesi hükümleri doğrultusunda açıkça muvazaalı olduğu anlaşılmıştır.

              Açık muvazaa nedeniyle mahkeme, davacı taşeron işçilerin ilk işe giriş tarihinden itibaren davalı kurumun, yani çalıştıkları kamu kurumunun, işçisi olarak sayılmasına ve mahkeme masraflarının da davalı kurum tarafından ödenmesine karar vermiştir.

              Çalışma Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK taşeron işçilerin durumlarını ağustos ayı içersinde yetkili kurullarla görüşeceğini daha önce ifade etmişti. Bu görüşme öncesinde ilgili sivil toplum örgütleri, konuya duyarlı hukukçular ve  görevi sorun çözmek olan siyasetçilerinde desteğiyle, yeterli kamuoyu  oluşturularak, konuya dair mahkeme kararlarının tamamının bu yetkili kurula sunulması büyük önem arz etmektedir.  

               12 Haziran seçimleri öncesinde geçici ve sözleşmeli iki yüz bin çalışanın kadroya geçirildiği gibi, iş güvencesi ve hiçbir sosyal hakkı olmayan taşeron işçilerin de kamu çalışanı olarak   kadroya geçirilmesi, sadece onlar adına değil, emek, hak ve özgürlük  hissiyatını duyan hepimize en anlamlı ramazan bayramı hediyesi olacaktır.

                    Saygılarımla.

                                                                  Ali Zafer TOPŞİR






Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir