Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
hilaltas
Bu haber 4340 kez okundu. | Kategori :
Haberin Tarihi :   17 Temmuz 2011 - 18:49

Toker' in Dernek Başkanlığı, Aktaş' ın Belediye Başkanlığı

Büyüt
Küçült
Toker in Dernek Başkanlığı, Aktaş ın Belediye

     Esnaf Kefalet Kooperatiflerinin 30 yıl genel başkanlığını yapan rahmetli Kasım Önadımla Bursa ilçelerindeki kooperatiflerin kongrelerinde kooperatiflerin avukatı olarak bende bulunurdum.

     Kasım  Önadım Bursa Esnaf ve Kefalet kooperatifini nasıl kurduğunu sonra bütün Türkiye’yi nasıl teşkilatlandırdığını, esnafın bugünlere nasıl geldiğini, esnaf kefalet kooperatifinden aldığı krediyle işe başlayıp bugün holding olanları tek tek sayardı.

      Bu konuşmasını her sene yenilenen kongrelerde tekrarlardı.

      Bir akşam yemeğinde aynı konuşmaları her yıl niye yaptığını  sordum.

      -“Oğlum bizim toplumun hafızası zayıf, bugünlere nasıl geldiğimizi hemen unutuyorlar. Onun için ben her sene esnafımıza hatırlatıyorum”  demişti.

      Eğribel Osman Ağa Tüneli platformu www.giresunoncelikleri.com sitesi ve Giresun dergisinin öncülüğünde yürütülen bir halk hareketidir. Platformda yer alan hemşehrilerimiz federasyon başkanı, dernekler birliği başkanı, Esnaf odaları birliği başkanı, vakıf başkanı olarak yer almamışlardır. Herkes kendi ismiyle platformda yer almıştır.

      Feshane Giresun günlerinde dağıtılan yüz bin el ilanında, Giresun’da dağıtılan otuz bin el ilanında, Giresun basınında ve internet sitelerinde çıkan platformun davetinde hiçbir platform üyesinin federasyon başkanlığı, dernekler birliği başkanlığı, esnaf odaları birliği başkanlığı, dernek başkanlığı, vakıf başkanlığı gibi bir sıfatı yazılı değil.

      Ancak 25 yıldır karınca, kararınca Bursa’da ve gurbette Giresun’ la ilgili faaliyetlerim Osman Ağamızın 2 Nisanlardaki anma günlerine gurbetten katılan ilk dernek başkanı olmam, yine Afyon Giresun şehitliğinde ilk defa bir gün önce gelip şehitlerimize mevlit okutan sabaha kadar dedelerimizin zaferini kutlayan ilk dernek başkanı olmam dolayısıyla Giresun basını benim ismimi Bursa Giresun dernek başkanlığı ile özleştirmiş olmalı ki bütün basında Bursa Giresun Derneği başkanı olarak yazılmış.

      Giresun gazetelerinde çıkan bu haberleri okuduktan sonra Eğribel de Osman Ağa anıtının önünde yaptığım basın açıklamasında, Bursa Giresun derneği başkanı olmadığımı, Eğribel Osman Ağa Tüneli platformunun sözcüsü olarak Giresun’da bulunduğumu duyurarak sözlerime başladım.

      Bundan 25 yıl önce Bursa’daki Giresunluların nüfusumuza göre bizimde seçilen olmamız gerektiğini, Bursa’nın siyasi hayatında biz de söz sahibi olmalıyız hareketini başlattığımda Bursa Giresun Derneği başkanı değilim.

      Bursa da kurulu bir Giresun Derneği yoktu.

      Türkiye’nin dördüncü büyük şehri Bursa da iktidar partisi ANAP’ın il başkanı yardımcısıydım.

      O güne kadar Bursa da siyasi bir ağırlığı olmayan Giresunlular Bursa’ nın Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gemlik ilçelerinde söz sahibi oldular.

      Osmangazi, Yıldırım, Gemlik, Nilüfer ilçelerinde Giresunluların desteğini almadan siyasi partiler de kongre kazanmak mümkün değildi.

      Giresunluların en az yerleştiği Nilüfer ilçesinde iktidar partisi ANAP’ın 400 ilçe delegesinden 46 sı Giresunlu idi.

      Bugün Bursa da sadece Giresun Derneği yok. Hemen hemen her ilçenin ve birçok köyün dernekleri var.

      Ancak şimdi şöyle bir baktığımızda Nilüfer ilçesindeki siyasi partilerdeki delege olan hemşehrilerimizin sayısı 10 parmağımızı geçmez.

      Gurbetteki Giresunluların nüfuslarına göre yaşadıkları şehirlerde siyasette söz sahibi olmaları için bir avuç Giresun sevdalısıyla başlattığım harekette gözle görülür elle tutulur bir örnek göstermek için, politikayla, partilerle hiçbir ilgisi olmayan, Bursa adliyesinde memur olarak çalışan, Giresun sevdalısı hemşehrimiz Yakup Aktaş’a mahalli seçimlerden altı ay önce;

Hazırlan seni Emekte, gurbette Giresunluların oylarıyla seçilen ilk belediye başkanı ANAP’ın belediye başkan adayı yapacağız dedim Emek’in bağlı olduğu Osmangazi ilçe yönetiminde görev yapan Tirebolulu hemşehrimiz Enver Kuş’la el ele verdik.

     Emek Belediye başkanlığına aday adayı 20 kişiden hemşehrimiz olan ANAP belde başkanı Yılmaz Kahveci’yi, Emek’in en büyük mahallesinin muhtarı Vahit Taşçıyı ve diğer dört aday hemşehrimizi ikna edip Yakup Aktaş’ın lehine adaylıktan çekilmelerini sağladık.

     Enver Kuş yöneticisi olduğu iktidar partisinin Osmangazi ilçesini, bende il başkan yardımcısı olduğum il teşkilatını  ikna edip Yakup Aktaş’ı iktidar partisi ANAP’tan belediye başkanı adayı yaptık.

     Bütün Bursa ayağa kalktı. Bursa doğumlu olmayan birisi nasıl Bursa da belediye başkanı seçilirmiş diye.

     Seçim günü Bursa da Giresun Derneği yoktu. Seçim gecesi Emek’te oturmayan 200 Giresunlu ev ev çalıştı sabahladı. Seçim bitip sandıklar açılıp Yakup Aktaş belediye başkanı seçilene kadar Emek’te beklediler. Bu 200 hemşehrimizden 65’i Gemlikten gelip 24 saat uyumadan çalıştılar.

     Belediye başkanı seçilen hemşehrimiz Yakup Aktaş  ilçelerini görmeden Türkiye’nin dördüncü  büyük şehri Bursa’ya göçen hemşehrilerimizi büyük şehre intibak ettirdi, diğer taraftan eşek geçse çamurdan nalı sökülen Emek’i bugünkü modern Emek yaptı.

     Hiçbir zaman ben neymişim de haberim yokmuş demedi. Büyüdükçe küçülmesini bilen adam gibi adamdı.

      Giresunlularla ilgili gittiği her toplantıda, ben adliyede memurdum. Politikanın P’siyle ilgilenmezdim. Murat Ağabey aday gösterdi beni Emek’te belediye başkanı yaptı hemşehrilerime hizmet etmemi sağladı dedi.

      Bursa da ki Giresunluların teşkilatlanmasını İstanbul’a, İzmit’e, Gebze’ye, İzmir’e ve Samsun’a, Ankara’ya yaymak için Gurbetçi Giresun dergisini kurdum.

     İstanbul da birer yıl arayla üç gece yaptık. Mavi Marmara da iki bin Giresun halk önderinin katıldığı gece de halkın oylarıyla seçilmiş  üç muhtar bulduk bunlardan ikisi İstanbul dan biri de Gebze Beylikbağından geldi.

     Mavi Marmara da 2000 Giresun halk önderine yaptığım konuşmam da hemşehrilerime, Zeytinburnu’nda, Beyoğlu’nda, Beykoz’da, Sarıyer’de, Gaziosmanpaşa’da, Eyüp de belediye başkanı seçecek sayıda seçmen hemşehrimiz yaşadığını, Gurbette Giresunluların seçilen olmayacağını yazan bir anayasa maddesi olmadığını, gurbette Giresunluların nüfusuna göre belediye meclis üyesi belediye başkanı ve milletvekili seçilebileceğini anlattım.

     Bu düşüncemi gurbette yaşayan Giresunlulara yayabilmek için her ay zararına yayın hayatına devam eden Gurbetçi Giresun dergisinin tirajını 12000 e çıkardım. Giresunluların İstanbul’da yoğun yaşadığı her eve girmeye çalıştım.

     Gurbetçi Giresun dergisini Almanya’ya, Fransa’ya, Hollanda’ya, Amerika’ya ulaştırdım. Yurt dışındaki hemşehrilerimi orada doğan çocuklarının kültürümüzden kopmamaları için Giresun Dernekleri kurmaya teşvik ettim.

     Bursa da, İstanbul da, İzmit de, İzmir de hatta Giresun’un dibindeki Samsunda Giresun geceleri yaptım.

     Samsundaki Giresun gecesinde üç vali üçte il belediye başkanı katıldı.

     Giresun’un ekonomisine katkı sağlamak, Giresun da yaşayan hemşehrilerimize moral olması için Atalarımızın Orta Asya dan getirdiği otçu göçü geleneğimizi yeniden canlandırmak için Giresun’un yaylalarında otçu göçü şenliklerimizin başlatılmasında öncülük ettim.

      Kümbette, Kazıkbelinde, Karaovacıkta, Sisdağında otçu göçü şenliklerimizi 20 günde tamamladık. Bursa’dan, Gemlik’ ten, İstanbul’dan gelen o günkü kullandığımız dille komite üyeleri, bugünkü kullandığımız dille platform üyesi hemşehrilerimiz evlerinden işlerinden 20 gündür ayrı kaldıklarını, Alucra da başlatacağımız bal festivali ve Şebinkarahisar’da başlatacağımız bağlar günü ceviz festivalinden vazgeçip geri dönelim dediler.

     Ben bencillik yaptım. Giresun’un sıfır nemli yaylaları Şebinkarahisar ve Alucra’dır. Başladığımız işi yarım bırakmayalım tamamlayalım dedim. Alucra’da ve Şebinkarahisar’da da programımızı tamamladık. Bütün yayla şenliklerinde aynen Yavuz Kayacık’ın söylediği gibi rüzgâra karşı şu konuşmayı yaptım

     - Gün gelecek bizim başlattığımız bu şenlikler bu festivaller Giresun ekonomisinde fındıkla yarışacak binlerce, onbinlerce kişiyle kutlanacak, ilçelerimize ilimize turizm geliri olarak geri dönecek, milletvekillerimiz, valilerimiz konuşma yapmak için sıraya girecek demiştim. Hem de rüzgâra karşı.

     Eğribel Osman Ağa tüneli için Eğribel’e  gelen hemşehrimiz Yavuz Kayacık ilki Murat Toker’in öncülüğünde başlatılan Alucra şenliğine yetişmek için, yemeğini bile yiyemeden, ekmek arası yaptırıp yola koşunca iyiki 24 yıl önce bencillik yapmışımda Alucra da ve Şebinkarahisar da ki şenliklerden vazgeçmemişim dedim.

     Yavuz Kayacık nerden bilsin 25 sene önce ilçesi Alucra’da ilk festivalin Murat Toker tarafından başlatıldığını.

     Kendisi Ankara yaşayan şair bir hemşehrimiz. Ben inanıyorum ki Ankara milli kütüphaneden bundan 24 yıl önce çıkan Gurbetçi Giresun dergisini bulup yemeğini bile yiyemeden koşturup gittiği Alucra’nın ilk festivalinin yazılarını ve resimlerini görecektir. Hem de rüzgâra karşı.

     Bu değerli hemşehrimiz benim Giresun basın toplantısında söyleyip, Eğribel de tekrarladığım bu tünelin yapımına öncülük edecek milletvekilimizin heykelini dikeriz sözümü de istihza olarak algılamış.

     Bazı  eserler, bir ilin bir bölgenin kaderini değiştirir ve göçü  tersine çevirmese bile en azından durdurur.

     Rize’ye çay tarımını getiren Zihni Derin’in heykeli nasıl dikilmişse Eğribel Osman Ağa tünelinin yapılmasına öncülük eden Giresun milletvekilinin de heykeli tünelin girişine dikilir.

     Çünkü bu tünel Giresun’un nefes borusu sahil ilçelerimizin de yayla ilçelerimizi de yeniden canlılık getirecek en büyük eser.

     Benim için A partisinden Ahmet olmuş  B partisinden Mehmet olmuş hiç  önemli değil hangi milletvekilimiz bu tünelin önemini bakanlarına hükümetimize anlatıp gerçekleştirirse ismi Giresun tarihine yazılacaktır. İsmi Hayrettin Erkmen gibi o tünel ayakta durdukça Giresun’da ve gurbette minnetle ve şükranla anılacaktır. Bu benim samimi görüşüm.

     Bugün Kümbette ve diğer yaylalarımızda onbinlerce kişiyle kutlanan yayla şenliklerini başlattığımızda Bursa Giresun dernek başkanı  değil, bu şenlikleri organize eden platformun kurucusuydum.

     Bugün Giresun meydanında heykelleri dikilen İstiklal Savaşımızın destan kahramanları dedelerimiz Giresun uşakları ve onların destan kahramanı kumandanı Osman Ağamızın heykelinin dikilmesi için rahmetli belediye başkanımız Mehmet Larçın’la rahmetli Mustafa Dağ’la, Remzi Mamuşoğlu ile kampanıya yürüttük.

     Gurbetçi  Giresun dergisinin özel Osman Ağa sayısını 20 bin adet bastık. Sadece Türkiye’ye değil dünyanın her yerinde yaşayan Giresunluya Osman Ağa posteri gönderdik.

     Gurbetteki Giresunlu Bursa da, İstanbul da, Gemlik de, İzmit’te siyasi haklarını aramaya başladıktan sonra görevimi tamamladığıma karar verip bugün Giresun dergisi olarak yayın hayatına devam eden GURBETÇİ GİRESUN dergisini, Giresun sevdalısı hemşehrimiz Remzi Mamuşoğluna devredip işime, gücüme geri döndüm.

Taki Bursa da yaşayan her siyasi görüşteki ve bütün ilçelerden hemşehrilerimizin ortak davetiyle dağılan ve borç batağına batan Giresun derneğini toparlamam için göreve davet edilene kadar sadece işlerimle ilgilendim.

     Murat Toker olarak Bursa da politika yaptım. Türkiye’nin dördüncü  büyük şehri Bursa’ya tahta bavulla gelmiş  bir Giresunlu olarak rahmetli Türkeş’in ölümüne kadar MHP il başkanlığı  yaptım.

     Bursa Giresun dernek başkanlığımda Giresun derneğinin bütün borçlarını yönetim kurulunda görev alan arkadaşlarımla beraber ödedik.

     Unutulan Giresun Türklerini sanatçımız Yücel Öner’e okutup Bursa Giresun Derneği olarak kaset çıkardık.

     Bugün değeri ikiyüzellibin lira olan Osman Ağa kültür merkezi ve öğrenci yurdu için Uludağ Üniversitesine yakın Nilüfer ilçesinde bir buçuk dönüm arsa aldık.

     Hemşehrilerimizin yardımlarını bankada biriktirdik ve hiçbir sebeple bir kuruşunu bankadan çekmedik.

     Gurbetten 2 Nisanlarda Osman Ağamız ve gönüllü Giresun alaylarındaki dedelerimizi anmaya giden ilk dernek olduk.

     Afyon İscehisar da ki Giresun Şehitliğine devlet töreninden bir gün  önce gidip şehit dedelerimize binlerce kişiyle mevlit okutan, atalarımızın zaferini kutlayan ilk dernek olduk.

     Yaptığımız Giresun gecelerinde, otçu göçü şenliklerimizde hiçbir ilin kuyruğu olmadık. SANATÇILAR GİRESUN’LU TÜRKÜLER GİRESUN’LU OYUNLAR GİRESUN’LU HORONLAR GİRESUN’LU sloganımızı davetiyelerimize bastık. Şenliklerimizi gecelerimizi Giresunlu sanatçılarla yaptık.

     Ne zamanki hemşehrilerimizin ilçe ilçe, köy köy bölündükten sonra güçlerini Giresun çatısı altında birleştirip yüz bin Giresunlunun yaşadığı Bursa dan bir milletvekili çıkarmak yerine, Bursa da bölünmüş görüntü vermekten vazgeçmediklerini görünce dernek başkanlığından istifa ettim.

     Giresun için göçü durduracak, ekonomisini canlandıracak, Giresun’un nefes borusu olan Eğribel Osman Ağa tüneli için www.giresunoncelikleri.com sitesi ve Giresun dergisi öncülüğünde oluşturduğumuz platform’a devletimizi yönetenlere, Giresunlunun imdat BOĞULUYORUZ NEFES BORUMUZU AÇIN çığlığını duyurmaya çalışıyorum.

     Yayın hayatına soktuğumuz değerli hemşehrim Erdal Avcı’nın editörlüğünü  yaptığı www.giresunoncelikleri.com sitemizde OR-Gİ havaalanı, Eğribel Osman Ağa Tüneli ve Tirebolu demiryolu için gündem oluşturmaya çalışıyorum.

     25 yıldır gurbette yürüttüğüm  çalışmalarım da Giresun basının hep desteğini ve hassasiyetini gördüm.

     Giresun basını sadece Bursa’nın değil gurbetteki bütün Giresun derneklerinin en yakın takipçisi ve destekçisi oldu.

Burada Giresun basınına gurbetteki Giresun’a verdikleri destek için şükranlarımı sunuyorum.

     Bursa Giresun dernek başkanının Giresun basınına karşı takındığı üzücü tavırdan dolayı da bugün itibariyle Bursa Giresun Derneği üyeliğinden istifa ediyorum.

     Rahmetli Kasım Önadımın dediği gibi bizim toplumun hafızası  zayıf, bugünlere nasıl geldiğimizi çabuk unutuyorlar.

     Bu yazıyı yazmama, sebep olan Giresun’un son 25 yıllık geçmişini tekrarlama vesile olan hemşehrilerime teşekkür ediyorum.    

AV. MURAT TOKER  

www.giresunoncelikleri.com



Sayfayı Yazdır
Print Friendly / PDF
Sosyal Paylaşım
Google
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
DİĞER HABERLER
tuncay kara
Bulancak Ajans
SPOR VİTRİNİ
hacamat
Son Yorumlar
Deftere Yaz
Ziyaretçi Defteri
Düşünce ve Önerilerinizi bizimle paylaşın.
1. LİG PUAN DURUMU
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Aydındere Haber Giresun Haber Karadeniz Haber | https://aydindere.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024
Her hakkı saklıdır. Aydindere.com kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz. Haberlere yazılan yorumlardan kullanıcılar, köşe yazılarından ise yazarları sorumludur. Copyright © 2009 Sosyal Medya Uzmanı Gazeteler sanalbasin.com üyesidir