1994 yerel seçimlerinde siyasi olarak tam bir patlama yapması Refah Partisi ve Sayın ERBAKAN’ın tasfiye sürecini yeniden başlatmış oldu. Kapatılan Refah Partisi’nden sonra Fazilet Partisi’ni kurması, Sayın ERBAKAN’ın Türk Siyasi Hayatından tasfiye edilmesini zorunlu hale getirmişti. Ne var ki süreç bu defa çok farklı işliyordu, Fazilet Partisi kapatılmış kurulan yeni parti, ERBAKAN’sız fakat ERBAKAN’ın kadrolarıyla yoluna devam ediyordu. Merhum ERBAKAN liderliğinde kurulan Siyasal İslam Türk Siyasi hayatının bir dönemine vurmuş olduğu damganın yanı sıra, yetiştirdiği iki Cumhurbaşkanı, dört başbakan ve onlarca bakanla halen siyasi hayatımızdaki varlığını sürdürmektedir.
ERBAKAN’sız fakat ERBAKAN’ın kadrolarıyla yoluna devam eden bu siyasi hareket, süreç içerisinde gerek genel, gerekse yerel yönetimlerde çok daha güçlü ve büyük hamlelerde bulundu. Siyasi kurumsallaşmanın yanın da bilim, fikir ve vakıf merkezli farklı oluşumlar şeklinde de ortaya çıkmıştır.
Cengiz Güven’in ifadeleriyle yeni siyasi partinin fikri yapısını oluşturmak ve AK PARTİ’ nin bugünlere gelmesinde önemli rolü olan strateji geliştirme ve fikir üretme merkezi SETAV ( Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı ) kurulmuştur. Halen faaliyetlerine kısa adıyla SETA olarak devam eden vakıf, AK PARTİ iktidarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah GÜL başta olmak üzere, Ahmet DAVUTOĞLU, Başbakanlık Başdanışmanı İbrahim KALIN, YÖK Başkanı Gökhan ÇETİNSAYA, birçok YÖK Kurul Üyesi, Rektör, dekan ve bürokratla ülkemizin siyasi olduğu kadar karar mekanizmalarında da etkin görevler üstlenmiştir.
Özellikle ülkemizin dış politikasına yön verme noktasındaki ciddi katkılarının yanında, üstlenmiş olduğu misyon gereği ülkemizde olduğu kadar dış ülkelerde de örgütlenmiş olan SETA’nın, güçlü kurumsal yapısıyla siyasi ve fikir hayatımızda yeni koridorlar oluşturacağı kanaatindeyim.
Ali Zafer TOPŞİR