Son yıllarda gündemde olan kıdem tazminatı konusundan anladığımı sizlerle paylaşmak istedim.
Kim istedi,kimden çıktı net bilinmemekle birlikte ortalıkta henüz kendisi olmayan fakat ruhu dolaştırılan bir yasa taslağı var.Buna bağlı olarak kazançlar ve kayıplar,sartlar,şurtlar,kıyaslamalar yapılmakta.
Hükümet on bir milyon çalışanın sadece %8 kıdem tazminatı aldığını, alabildiğini söylüyor ve bu gerekçeyle bir yasa üzerinde çalışma yapıyor, yapıldığını söylüyor.
Aslında teklif çalışan kesimden gelmiyor hükümet olayı tespitte etmiş görünüyor eğer on bir milyonun sadece % 8 kıdem tazminatı alabiliyor diyorsan geri kalan % 92 neden tazminat alamıyor? Sorusuna cevap aramak gerekir.
Hayalet yasa taslağında işçi lehine görünen hiçbir madde yok, tamamen sermayenin teklifi gibi görünüyor, şöyle ki; Halihazırda çalışan bir işçi bir yıllık çalışması karşılığında bir aylık brüt kazancı oranında kıdem tazminatı alıyor. bunun işverene düşen payı yaklaşık %8 civarında, eğer fona devrolursa işveren %4 ödeyecek bu ne demek? bu şu demek; mevcut yasaya göre asgari ücretle çalışan bir işçi yol ve yemek dahil 10 yıl çalışması karşılığında işten ayrılırken yaklaşık 11.000 TL kıdem tazminatına hak kazanıyorken, bu durum hayalet taslak yürürlüğe girerse 10 sene çalışan işçi yaklaşık 4.000 TL kıdem tazminatı alacak işçinin kaybı yaklaşık 7.000 TL olacak.
Şimdi burada şunlar söylenecek fona aktarılan paralar tahvil vs değerlendirilecek yine eski düzeye çıkacak vs, kardeşim sen git kendi paranı fonda monda değerlendir borsacılık oyna benim alın terimden ne istiyorsun.
Fondan yararlanmada değişecek mevcut yasaya göre aşağı yukarı 20’ye yakın başlıkta kıdem tazminatını alma koşulları var iken yeni düzenlemede buda tırpanlanıyor.
İşçiler fonda biriken paranın yarısını ev alırken alabilecekler deniliyor ki bu durum belden aşağı vurmanın daniskası oluyor. Dedik ya yeni yasaya göre on yıl çalışan bir işçi fonda biriken 4.000 lirasının yarısını ev alırken alacak nedir yarısı 2000 lira bununla ev alacak, geride kalan yarısını da 1800 gün pirim ödeyerek alabilecek yani alamayacak. Böyle söyleyerek en çok eve ihtiyaç duyan çalışan kardeşimi kandırma yoluna gidiyorlar. Burada sermaye %80 kar sağlayacak.
Kısacası dostlar bu talebin kimden geldiği açıkça ortada duruyor. Bu teklif on altı yıl önce MÜSİAD ın verdiği tekli gibi görünüyor. İşveren üzerindeki mali yükün azaltılmasını amaçlıyor, işvereni mali sıkıntıdan koruma ve yeni iş alanları açılması için bu düzenlemenin gerekli olduğunu savunuyor, o zaman bende diyorum ki, (kimse kusura bakmasın) işveren en küçük çocuğunun aylık harcamasını bir gözden geçirsin.
Çalışanlar mevcut sistemin korunmasını, tazminat ödememek için hileli yollara başvurman işverenin önünü kapatmak için yasalar çıkartılmasını istiyor. Bakanlık bu konuda mahkemelerin yükünün çok olduğunu söylemektedir omunda çözümü bu tür davaların vardiya sistemiyle 16 saat çalışmayla çözülebileceğidir.
Lütfen Kimse böyle bir kandırmacanın peşinde olmasın elinizi soframızdan çekin